Einvaux

 

Ène graine nos beille LO CHOCOLÂT

1. Sus lè plaque de chocolât-lè, sont dessinés des fruts d'cacaoyer, înk de çausses-ète, d'vé, laiye wâr ses graines.
2. Commat'st-ce qu'lo chocolât ast env'loppé ?
3. Qu'ôst-ce que d'vint lo chocolât quand 'l ast chauffi ?
4. Quées couleurs ont les graines di cacaoyer ?
5. Qu'ôst-ce qu'on pût faire èvo lo chocolât ?

R'wêtas bin : 1. di chocolât. 2. Qu'ôst-ce qu'on pût dîre de sè couleur ? de ç'qu'i chmique ? d'so got ? Lo chocolât et lè chalou : qu'ôst-ce qu'i d'vint das lè main ? Chauffas di chocolât. 3. Veûdas lo chocolât liquîde sus ène essîtte frôde. R'wêtas bin des graines de cacaoyer. 4. Grillies et peus brayêyes, elles beillont lo cacao. Qu'ôst-ce qu'on èjoute au cacao pou awer di chocolât.

L'has : 1. Quand on lo chauffe, lo chocolât fond, i d'vint liquîde ; i d'vint duhh quand on lo r'frôdit. 2. Das les pè'is châds et mwèches crahhont des piats êbes qu'on hôye cacaoyers. Èvo les graines que sont das zôs fruts, on prèpâre lo cacao qu'so got ast èmêr. 3. Malè è di seuke, lo cacao d'vint lo bon chocolât, i mingi que neûrre bin et mout bon.

Rèpondas : Qu'ôst-ce que d'vint lo chocolât quand on lo laiye trop près di feû ? Commat'st-ce qu'on pût faire dis û(f)s d'Pêques de chocolât ? Èvo qwè qu'on prèpâre lo chocolât ?

Complètas : Pou prèparer lo chocolât, on male lo...        tiri d'lè rècîne de bett'râve et lo ...         que vint des graines d'în êbe.

Epparnas : Lo chocolât, ç'ast ène malêye de cacao et ca d'seuke.


 

Chattancourt

 

Ine graine neus baille LE CHOCOLÂT

1. Sus citte plaque de chocolât-là sont dissinés dis fruts d'cacaoyî, in de çaws-ci, douvri, lâsse woir sis graines.
2. Coummat'st-ce que l'chocolât ast atourtilli ?
3. Qu'ast-ce que d'vint l'chocolât quand il ast chauffi ?
4. Quées coulaws ont lis graines don cacaoyî ?
5. Qu'ast-ce qu'on peut fâre avo l'chocolât ?

Ripians bin : 1. Don chocolât. 2. Qu'ast-ce qu'on peut dîre de sa coulaw ? de ç'qu'i sent ? de s'goût ? Le chocolât et la chalaw : qu'ast-ce qu'i d'vint das la main ? Chauffans don chocolât. 3 Tumans le chocolât liquîde sus ine assiatte froide. Ripians bin dis graines de cacaoyî. 4. Grillies et poys broyies, elles baillont l'cacao. Ripians bin et poys goûtans don cacao. Qu'ast-ce qu'on ajoute au cacao pou awoi don chocolât.

Lèysans : 1. Quand on l'chauffe, l'chocolât fond, i d'vint liquîde ; i d'vint deur quand on le r'froidit. 2. Das lis p'èis chauds et mûches poûssont dis piots âbes qu'on appelle cacaoyîs. Avo lis graines qui sont das loûs fruts, on prèpâre le cacao que s'goût ast amer. 3. Mêlé è don suke, le cacao d'vint l'bon chocolât, in mingi que nourrit bin et mawt agriâbe.

Ripondans : Qu'ast-ce que d'vint l'chocolât quand on l'lâsse trop près don foy ? Coummat'st-ce qu'on peut fâre dis ieu(f)s d'Pâques en chocolât ? Avo quoi qu'on prèpâre le chocolât ?

Complètans : Pou prèparer l'chocolât, on mêle le...        tiré d'la racîne de bett'râve et le...         qui vint dis graines d'in âbe.

Appurnans : Le chocolât, ç'ast ine mêlaye de cacao aco d'suke.

 

 

Failly

 

Eune grin.ne neus beille LO CHOCOLÂT

1. Sus lè piaque de chocolât-lè, sont dessinés des fruts d'cacaoyer ; înk de cêtes-ceul, d'vé, laihhe veûr ses grin.nes.
2. Comment'st-ce qu'lo chocolât ast rentok'yeu ?
3. Qu'ast-ce que d'vient lo chocolât quand 'l ast hhauffieu ?
4. Quées coleurs ont les grin.nes don cacaoyer ?
5. Qu'ast-ce qu'an pieunent fâre èva lo cacaoyer ?

R'wêtans beun' : 1. Don chocolât. 2. Qu'ast-ce qu'an pieunent dîre de sè coleur ? de ç'qu'i sent ? d'so got ? Lo chocolât et lè chalou : qu'ast-ce qu'i d'vient dans lè main ? HHauffans don chocolât. 3. Vûdans lo chocolât liquîde sus eune essieutte freûde. R'wêtans beun' des grin.nes de cacaoyer. 4. Greillâyes et brayâyes, elles beillent lo cacao. R'wêtans beun' et peus gotans don cacao. Qu'ast-ce qu'an èjoutent au cacao po awer don chocolât.

L'hans : 1. Quand an lo hhauffent, lo chocolât fond, i d'vient liquîde ; i d'vient duhh quand on lo r'freûdit. 2. Dans les pè'is chauds et meuhhes crahhent des piats âbes qu'an hoûyent cacaoyers. Èva les grin.nes que sont dans zoûs fruts, an prèpârent lo cacao qu'so got ast èmêhh. 3. Malé è don seuke, lo cacao d'vient lo bwin chocolât, eune mingerèye nûrrihante et mout bonne.

Rèpondans : Qu'ast-ce que d'vient lo chocolât quand an lo laihhent trap près don fu ? Comment'st-ce qu'an pieunent fâre des ieu(f)s d'Pâques de chocolât ? Èva qwè qu'an prèpârent lo chocolât ?

Complètans : Po prèparer lo chocolât, an malent lo...        tîrieu d'lè rèceune de bett'râve et lo...     que vient des grin.nes d'în âbe.

Eppeurnans : Lo chocolât, ç'ast eune malâye de cacao ica d'seuke.

 

 

Le Valtin

 

Ène graine nos denne LO CHOCOLÂT

1. Sus lè plaque de chocolât-la, sot deussinès dis fruts d'cacaoyî ; în de çals-cite, d'wé, laihhe vêr sis graines.
2. K'mmat'st-ce qu'lo chocolât ast ètô'i ?
3. Qu'ôst-ce que d'vét lo chocolât quand il ast hhauffi ?
4. Quées couleurs ot lis graines do cacaoyî ?
5. Qu'ôst-ce qu'a pût faire èvo lo chocolât ?

Spias bé : 1. Do chocolât. 2. Qu'ôst-ce qu'a pût dîre de sè couleur ? de sè hhmique ? de so got ? Lo chocolât et lè chalou : qu'ôst-ce qu'i d'vét das lè main ? HHauffas do chocolât. 3. Veûdas lo chocolât liquîde sus ène essîtte frâde. Spias bé dis graines de cacaoyî. 4. Grillies et peus bra'ies, elles dennat lo cacao. Spias bé et peus gotas do cacao. Qu'ôst-ce qu'a rèjoute au cacao po avoû do chocolât.

L'has : Quand a lo hhauffe, lo chocolât fond, i d'vét liquîde ; i d'vét duhh quand a lo r'frâdit. 2. Das lis pè'is chauds et mèches crahhat dis p'tits ârbes qu'a heuche cacaoyîs. Èvo lis graines que sot das lûs fruts, a prèpâre lo cacao qu'so got ast èmêr. 3. Malé è do seuke, lo cacao d'vét lo bon chocolât, în neûrrant mingi et mout bon.

Rèpondas : Qu'ôst-ce que d'vét lo chocolât quand a lo laihhe trop près do feû ? K'mmat'st-ce qu'a pût faire dis û(f)s d'Pêques de chocolât ? Èvo què qu'a prèpâre lo chocolât ?

Complètas : Po prèparè lo chocolât, a male lo...        tîri dè rècîne de bett'râve et lo...         que vét dis graines d'în ârbe.

Eppeurnas : Lo chocolât, ç'ast ène malâye de cacao et co d'seuke.